Social Icons

twitterfacebook

Pages

Garlic, prevention of cancer!


English:

Garlic, prevention of cancer!

 People who consume garlic  at least twice a week had half the risk to be affected by cancer, showed a new study published yesterday. The study, conducted by a group of Chinese researchers managed to find a particular kind of relationship between garlic and deadly disease. According to the data, people who have hudhrën part of their diet two or more times a week, affected by lung cancer, 44% less than the national average in China.

Statistics show a significant improvement to the smokers, who are most affected group of tumors of the lung, with a reduction of the probability of being affected by 30%.

It is not yet fully discovered what is causing element in garlic this effect, but a parallel study shows that similar effects even more powerful noticed positive to bowel cancer, the chances of being affected from which seems to reduce 2/3 of the garlic.

Albanian:

Hudhëra, parandaluese e kancerit!

Njerëzit që konsumojnë hudhërën të paktën dy herë në javë kanë një rrezik të përgjysmuar për tu prekur nga kanceri, tregoi një studim i ri i publikuar ditën e djeshme. Studimi, i realizuar nga një grup studiuesish kinez arriti të gjente një lloj lidhjeje të veçantë mes hudhrës dhe sëmundjes vdekjeprurëse. Sipas të dhënave, personat që hudhrën e kanë pjesë të dietës së tyre dy ose më shumë herë në javë, preken nga kanceri i mushkërive 44% më pak se mesatarja kombëtare në Kinë.

Statistikat tregojnë një përmirësim të dukshëm edhe tek duhanpirësit, që janë grupi më i prekur prej tumorit të mushkërive, me një reduktim të probabilitetit të prekjes deri në 30%.

Ende nuk është zbuluar plotësisht se cili është elementi brenda hudhrës që shkakton këtë efekt, por një studim paralel tregon se efekte të ngjashme, madje edhe më të fuqishme pozitive vërehen edhe tek kanceri i zorrëve, shanset e prekjes prej të cilit duket se reduktohen deri në 2/3 prej hudhrës.